Στον ιστορικό τέχνης-λογοτέχνη Λεόντιο Πετμεζά θα απονεμηθεί από το λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονάς «Κέφαλος και τον εκδότη -λογοτέχνη Πλούταρχο Πάστρα το ειδικό «Βραβείο Γραμμάτων και Επιστημών "Αδαμάντιος Κοραής"» για το έργο του και την ενεργή του παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019,ώρα 18:00 μ.μ. στο χώρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Ακαδημίας & Γεωρ. Γενναδίου 8 στην Αθήνα.
- Ο Λεόντιος Πετμεζάς σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή του Εθνικού Ωδείου.Παρακολούθησε το τμήμα δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εργάστηκε ως εικαστικός κριτικός , βιβλιοκριτικός ,κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου μεταξύ άλλων στις εφημερίδες: Εξόρμηση, Πρώτη, Επικαιρότητα, Εβδόμη, Απογευματινή, Αυριανή, Απόφαση, Αθηναϊκή, Όνομα, Ακρόπολη, Εξουσία, Μεσημβρινή, Ελεύθερος, Αδέσμευτος Τύπος, Ελεύθερη Ώρα, Nέα Ελλάδα ,24 Ωρες,48 Ώρες,Hellenic Times, National,Λόγος. Στα περιοδικά : Οριοθέτης, Ομπρέλα, Κουάριος,Crash,Αλαρμ, Συλλογές,Gallery Guide,Ένα, Και, Opticon, Kummite Word. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς Ετ1, Κανάλι 29,Κανάλι 5, Νew, Tempo,Τv Magic,902 Tv, Seven x,Ηigh. Επίσης εργάστηκε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής και επιστημονικός σύμβουλος του εικαστικού θεσμού "Τέχνης Φλόγα" του Υπουργείου Πολιτισμού .Από το 2015 ως σήμερα συνεργάζεται με την Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού και την Κοινωνική Συνεταιριστική Εταιρία ''Ελλάδα Παντού.Συμβάλει στην διοργάνωση εκθέσεων, παρουσιάσεις εκδόσεων, φεστιβάλ, δρώμενων τέχνης και πολιτισμού. Προλογίζει βιβλία ,καταλόγους εκθέσεων, εκθέσεις. Μεταξύ άλλων έχει προλογίσει τα εικαστικά αφιερώματα :στην Μαρία Κάλλας,(2009) ,στην Μελίνα Μερκούρη (2011) ,στην Frida Kalo (2012), στον Θόδωρο γελόπουλο (2012).Τις ανθολογίες για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου (2012) και τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη(2013), Τα αγιογραφικά ημερολόγια (2015 και 2016) και τα αγιογραφικά αφιερώματα των ετών( 2013-2018) της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά. Ποιήματα του ανθολογήθηκαν στον ετήσιο τόμο ‘’Πολύπτυχο’’(2001), στα ποιητικά ημερολόγια των εκδόσεων ‘’Ιωλκός’’ (2012,2013,2016,2017,2018) στο ανθολόγιο της Ένωσης πολιτιστικών φορέων Έβρου(2014) και στις ανθολογίες των εκδόσεων ‘’Οστρια’’(2015,2018). Κείμενα και δοκίμια του συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις.Έχει γράψει 7 βιβλία και 18 θεατρικά έργα.Εχει τιμηθεί από επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς για την προσφορά του και έχει βιογραφηθεί σε λεξικά ,εγκυκλοπαίδιες, εκδόσεις και στο ιντερνετ.
- Επίσης την ίδια μέρα θα απονεμηθεί το ίδιο Βραβείο και στους επιστήμονες και λογοτέχνες:
- Σοφία Σκλείδα - Η Σοφία Σκλείδα σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Master Παιδαγωγικής, Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και υποψήφια Μεταδιδάκτορας της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πολλαπλά επιμορφωτικά σεμινάρια ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και κυρίως στη διδακαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα, έχει εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί στη γραφή Braille από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Επιστημονικά ασχολείται με τη διδακτική, τη Σχολική Ψυχολογία, την Ειδική Αγωγή, την Αρχαία και τη Νέα Ελληνική Γραμματεία. Έχει εργαστεί στην Ιταλία, στην Ελληνική Πρεσβεία ως μεταφράστρια, στην ελληνική κοινότητα της Ρώμης, καθώς και σε άλλα κέντρα διάδοσης της ελληνικής Επιπλέον, έχει διδάξει στις Σχολές Αξιωματικών της Αστυνομίας το μάθημα της Δικαστικής Ψυχολογίας. Τα τελευταία έτη έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια της Ιταλικής γλώσσας και στην Ιταλική Σχολή Αθηνών ως καθηγήτρια της ελληνικής. Δημοσιεύει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συμμετοχή της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχει εκλεγεί και διακριθεί ως Πρέσβειρα Πολιτισμού της Ελλάδας στο Εξωτερικό από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό Universum Academy Switzerland International University Of Peace (Μάιος 2016) στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Είναι μέλος του Διεθνούς Λογοτεχνικού Οργανισμού Ποιητές του κόσμου, μέλος του Αmbassador of poetry sound library in the World, μέλος της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Concorso Letterario Universum, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του “Premio Clemente Rebora 2018/19”,μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας « ΚΕΦΑΛΟΣ», μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον ετήσιο Mαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος του πολιτιστικού συλλόγου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Το 2014 εξέδωσε την ποιητική της συλλογή με τίτλο Ονείρων Όαση, η οποία μεταφράστηκε στην ιταλική γλώσσα και εκδόθηκε στην Ιταλία. Τον Οκτώβριο του 2017 η ιταλική έκδοση βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό στο Μιλάνο της Ιταλίας αποσπώντας το δεύτερο βραβείο. Επιπλέον, έχει μελοποιηθεί το ποίημα της Λαξεύοντας από την ομότιτλη συλλογή. Το 2016 εκδόθηκε το παραμύθι της με τίτλο οι Γεωμετρούληδες και το 2018 δημοσιεύτηκε το παραμύθι της με τίτλο Το Βασίλειο της χαράς. Το 2017 εκδόθηκαν η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο Νεολογισμοί και το 2018 η τρίτη της ποιητική συλλογή με τον τίτλο Μελισμός. Υπό έκδοση τα βιβλία της Καππαδοκικές θεολογικές αναφορές σε στιχηρά ιδιόχειρα και Η Διδασκαλία της Κλασικής Γραμματείας στην Ιταλική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Αντώνη Ζαΐρη - Διδάκτορας (Ph.d) Oικονομικής Κοινωνιολογίας στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ KOINΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με αντικείμενο διατριβής την έρευνα στάσης και συμπεριφοράς των καταναλωτών στη πραγματική οικονομία. Κάτοχος Πανεπιστημιακού πτυχίου από το τμήμα Πολιτικών και Διοικητικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
- Τάσο Μιχαηλίδη - O Τάσος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας (2016). Συμμετέχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια που άπτονται των ερευνητικών ενδιαφερόντων του, άρθρα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας (19ου-20ου αιώνα), της θεωρίας της λογοτεχνίας, με έμφαση στον χώρο της αφηγηματολογίας και της συγκριτικής φιλολογίας. Σε επίπεδο παιδαγωγικής, ενδιαφέρεται ερευνητικά για ζητήματα διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων, ιδιαίτερα της λογοτεχνίας και του ρόλου της διεπιστημονικότητας ως εννοιολογικό εργαλείο στη σύγχρονη έρευνα. Είναι, επίσης, λογοτέχνης και το 2012 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Σπαράγματα προσώπων από τις εκδόσεις του περιοδικού Manifesto. Τον Σεπτέμβρη του 2018 θα κυκλοφορήσει η δεύτερη ποιητική συλλογή του, Ασυνταξίες λαβυρίνθων, από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (Θευθ, manifesto, Έκφραση, τοβιβλιοnet, ποιείν, θράκα κ.α.) και ποιητικές ανθολογίες, ενώ έχει διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Παρνασσός, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής κ.α.)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου